2018. okt 25.

Weboldal készítés és a kisült kenyér kelesztése :)

írta: vargawebstudio
Weboldal készítés és a kisült kenyér kelesztése  :)

Ha weboldal készítésen gondolkozol, valószínűleg már pár írást elolvastál mire érdemes ügyelni, mennyibe kerül egy weboldal elkészítése , fenntartása stb. ( Esetleg itt még találsz további infókat https://vargawebstudio.hu  )

Itt most kicsit más aspektusban gondoltam neked megvilágítani, kicsit összerendezni azokat az információkat, melyek segítenek megérteni, mi a legfontosabb ismertetőjegye egy hatékony weboldalnak, ergo mi az ami értékessé (hasznossá) tesz egy webes megjelenést és mi a legfőbb különbség egy weboldal és "hagyományos termék vagy szolgáltatás" között.

Kezdjük rögtön magával a "hatékonyság" mint mértékegységgel. Ez a gyakorlatban annyit jelentene, hogy mennyire tölti be a célját egy elkészült weboldal. Ez semmi mástól nem függ, minthogy milyen célt akartál elérni az elején. Milyen céljaid lehetnek? Ezt neked kell pontosan tudnod, de például ha azt mondod , hogy legyél megtalálható a googleben "X" kulcsszóra (erről majd részletesen is később) lehet reális célkitűzés, persze ezt nagy általánosságban nincs értelme vizsgálni.

Pontosan ismerni kell a profilod, tevékenységed és azt, hogy melyik kulcsszóban lennél érdekelt. Ez alapján egy előzetes konkurencia analízissel már nagyjából megmondható, hogy reálisak-e a céljaid és mit kell tenni.

Ami fontos (és ennek az írásnak ez a célja), hogy a weboldalt nem akkor kell "késznek" tekinteni, amikor átadja neked a weboldal készítője, hanem amikor teljesülnek az előzetesen kitűzött célod feltételei, gyakorlatilag amit szerettél volna elérni.

Azt kell megérteni, hogy itt van egy nagyon nagy különbség a weboldal készítés és minden más tevékenység ( iparág) között, ugyanis egy elkészült weboldal csak akkor tud "elindulni" például a google keresési versenyben  ha "láthatólag" készen van, minden tartalom ( fotók, leírások, esetleg videóanyagok stb.) a helyén vannak. Tudsz olyan kenyeret sütni, ami kívül teljesen meg van sülve , de belül még csak most kel meg? Nem biztos, hogy 100%-osan jó a példám, de valószínűleg érted a lényeget. Egy weboldal mindig csak és kizárólag akkor tud a keresőkben elindulni, ha teljesen készen van, mármint szabad szemmel láthatólag. A kérdés annyi, hogy a weboldal készítője, mennyi élesztőt tett a tésztába, van-e mitől megkelni, mert ha nincs , akkor az egész tészta mehet a kukába. Sajnos rengeted ilyen esetbe futok bele. Egy elkészült weboldalt utólag rendbe tenni. Nem is biztos, hogy lehet, mivel olyan mértékű változtatás kellene, ami majdnem egyenlő az elölről kezdés kategóriájával.

Az előző példánál maradva képzeletbeli szemmel láhjatólag elkészült kenyerünkkel még bőven foglalkozni kell és ez az a rész, ami "láthatatlan" mivel a kenyér belsejében dolgozunk. A példa elég szürreális lett végül, de az a baj, hogy pont ez az ami miatt hajlamosak vagyunk átugrani. Kérdés egyébként még az is, hogy a weboldal készítővel miben állapodunk meg? Esik-e szó ezekről a célokról, mivel a a példánkban szereplő cél már-már nem is weboldal készítői feladat, hanem keresőoptimalizálási munka, amit sok webes igyekszik hangsúlyozni is. Tudod, ez pont az a 22-es csapdája, mint amikor építőiparban a burkoló mutogat kőművesre miért nem lett szép a munka.... (egyébként a keresőoptimalizálás valóban külön iparág manapság, de érdemes olyan "2 in 1" weboldal készítőt választanod, aki mindkettővel képben van)

A lényeget összefoglalván azt érdemes látni, hogy a weboldaladra mint kis magra tekints, amit ha megfelelő földbe vetettél, gyönyőrű virág lehet belőle.... ( de csak akkor :)

Szólj hozzá

honlapkészítés weboldal készítés vargawebstúdió weboldal készítés nagykőrös